NIŠTA NIJE IZGUBLJENO

 

Programi za povratak izbrisanih fajlova

 

Svakom se desilo da iz nekog razloga (oštećenje diska, neispravan medij, pogrešno ispražnjena kanta) izgubi važne podatke sa svog diska ili memorijske kartice fotoaparata. To se desilo i u redakciji Digitala, a razlog je bio memorijska kartica fotoaparata koja ponekad otkazuje poslušnost. Kako su nam te fotografije bile važne za pripremu jednog članka, silom prilika bili smo u prilici da upoznamo kako rade neki programi za oporavak fajlova. Vrlo brzo smo spasili izgubljene slike, a neposlušna kartica nam je poslužila za testiranje nekoliko recovery programa. Neki su komercijalni, neki besplatni, i svi su obavili traženi zadatak korektno. Razlike su u brzini, mogućnostima i naravno u ceni, a vi odlučite koji ćete upotrebiti u slučaju da vam zatreba.

 

GET DATA BACK

 

 

GetDataBack for FAT koji smo koristili u našem testu standardno je prepoznao medij sa izbrisanim slikama, i tokom tročasovnog skeniranja pronašao je preko dve stotine fotografija od kojih samo dve nisu bile potpuno čitljive. Jedna od stvari koje će vam se svideti je prikaz stabla direktorijuma identičan onom koji je bio na vašeem disku, što vam olakšava izbor fajlova koje treba povratiti. Možete da birate da li ćete izvršiti oporavak pojedinih ili svih fajlova u nekom folderu, ceo folder ili folder sa svim podfolderima. Takođe, program nudi izbor tipova dokumenata koje će pokušati da oporavi: slike, audio fajlovi, dokumenti... Iako će proći kroz ceo sadržaj diska i pokušati da pročita sve fajlove bez obzira na njihovu vrstu, GetDataBack vam nudi samo odabrane tipove dokumenata pa time olakšava izbor onih koje želite da spasite.

Kopiranje slika obavlja se iznenađujuće brzo, i možete ih pogledati nekim programom za pregled slika već u toku kopiranja. Ako morate da prekinete ceo proces, GetDataBack će napraviti fajl GDBSAVE.ST1 koji sadrži status oporavka u trenutku kada ste prekinuli rad programa. Kada ponovo pokrenete program, izaberite particiju koju ste tretirali programom GetDataBack i kliknite na Load. Vrlo brzo će ceo postupak oporavka biti učitan, i program nastavlja da radi tamo gde je stao.

Osim verzije koju smo koristili u ovom testu a koja najbolje radi sa medijima formatiranim u FAT fajl sistem, postoji i verzija specijalizovana za NTFS fajl sisteme koja ima adekvatno ime: GetDataBack for NTFS.

 

RECUVA

 

 

Ovaj besplatan program preporučuju svi relevantni časopisi i sajtovi koji se bave recovery softverom. Korisnici imaju uglavnom reči hvale, što se i u našem slučaju potvrdilo. Osim činjenice da je program skoro potpuno preveden na srpski i da je besplatan, čarobnjak koji vas (opciono) vodi kroz proces oporavka fajlova vrlo dobro i intuitivno je rešen pa će i početnici uspeti da odrade postupak pravilno i bez greške. I ovde je prisutan prikaz pronađenih fajlova (ukoliko je moguće prikazati ih) a stablo direktorijuma podrazumevano je uključeno u proces povratka podataka. Dok smo ovim programom skenirali našu memorijsku karticu, pomislili smo da nam je u rukama demo verzija, koliko brzo je Recuva program pregledao sadržaj medija. Međutim, sve fotografije koje su nam bile potrebne uspešno smo povratili.Posebno bismo izdvojili mogućnost da program oporavi e-mail poruke iz Mozilla Thunderbirda, Microsoft Outlook Expressa i Windows Live Maila. Takođe, možete programu zadati da traži samo sledeće tipove fajlova: slike (.JPG, PNG, .RAW, .GIF, .JPEG, .BMP), muziku (.MP3, .WMA, .OGG, .WAV, .AAC, .M4A), dokumente (.DOC, .XLS, .PPT, .ODT, .ODS, .PDF, .DOCX, .XLSX, .PPTX) i video (.AVI, .MOV, .MPG, .MP4, .FLV, .WMV).

 

R-STUDIO

 

 

Tražeći program kojim ćemo povratiti obrisane fajlove sa naše memorijske kartice, naišli smo na pozitivne komentare o programu R-Studio. I zaista, iznenadili smo se kada smo pokušali da povratimo podatke ovim programom. Sam rad programa uliva poverenje – pretraga medija traje dosta dugo, program vam nudi tipove datoteka koje želite da povratite, a tu se nudi raznovrstan i sveobuhvatan spisak vrsta fajlova, uz dodatna podešavanja vezana za datum kreiranja, pristupa, veličinu...

Nakon što izlista pronađene fajlove, R-Studio nudi izvanrednu mogućnost: preview pojedinih tipova datoteka (u našem slučaju – fotografija), tako da možete unapred izdvojiti one koji su vam potrebni. Ako se ipak odlučite da povratite sve datoteke koje je program pronašao, naoružajte se strpljenjem: i taj zadatak R-Studio će obavljati temeljno i dugo. No, rezultat opravdava utrošeno vreme, jer smo uz pomoć ovog programa uspeli da spasimo preko 600 fotografija, od kojih je samo desetak bilo potpuno ili delimično nečitljivo. Ako prekinete program u sred rada, fajl sa trenutnim statusom operacije oporavka biće sačuvan na mestu gde vi želite i možete ga učitati kasnije.

Program podržava iznenađujuće veliki broj fajl sistema: FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, NTFS5 (Win2000 ili XP), exFAT, Ext2/3/4FS (Linux), HFS, HFS+, HFSX, i UFS1, UFS2, UFS BigEndian (FreeBSD, OpenBSD, i NetBSD). Dakle, ovo je univerzalni alat za oporavak fajlova sa oštećenih, formatiranih ili izbrisanih medija. Radi pod Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista i 2008 operativnim sistemima, a postoji i standalone verzija koju možete pokrenuti sa flash diska i izbeći upis podataka na sistemski drajv u slučaju da je on predmet postupka povratka podataka.

 

ONTRACK EASY RECOVERY

 

 

Program softverske kompanije Ontrack koja je poznata po recovery rešenjima, do sada se pokazao izvanrednim u postupku oporavljanja izgubljenih i oštećenih fajlova ili oštećenih particija. Sam program je dobro osmišljen, u uvodnom ekranu ponudiće vam opcije za oporavak fajlova, testiranje diska, za povratak izbrisanih fajlova, za pravljenje butabilnog medija... Uz to, možete izabrati i posebne procedure za povratak Access, Word, Excel, Power Point, Zip, Outlook i Outlook Express fajlova. Već u sledećem koraku, možete izabrati koje ćete datoteke pokušati da povratite. Mi smo se odlučili za slike, pa je program vrlo brzo pregledao željeni medij i pronašao preko 200 fotografija. I ovde je stablo direktorijuma verno preslikano, pa možete izabrati samo fotografije iz foldera koji vam je potreban ili iz svih pronađenih foldera. Uz to, program nudi prikaz fajlova koje je pronašao pa će i to pomoći da izaberete samo one koji su vam stvarno potrebni Sve fotografije su brzo prebačene na željenu destinaciju, i opet smo se sreli sa činjenicom da samo dve fotografije nisu bile čitljive. Program će vam ponuditi da sačuvate log fajl stanja oporavka da ne bi ponavljao iste postupke u slučaju da ponovo pokrenete pretragu za izgubljenim slikama na istom disku.

 

PREVENCIJA

 

Nezgode se uvek dešavaju, ma kako bili pažljivi. Ipak, da biste smanjili rizik od gubitka podataka, treba poštovati neka jednostavna pravila. Najpre, neka vaši hard diskovi budu formatirani u NTFS, sa takvih diskova mnogo lakše je povratiti fajlove, a i veličina clustera je manja pa je i šansa da budu delimično ili potpuno pregaženi – manja. Mediji za koje nije preporučljivo da budu u NTFS fajl sistemu (memorijske kartice, fleš diskovi, plejeri) treba redovno da se kontrolišu na konzistentnost fajlova. Isto tako, pažljivo brišite foldere, budite sigurni kakav im je sadržaj. Veličinu kante povećajte toliko da u nju mogu da stanu obrisani fajlovi za nekoliko dana, to drastično povećava šansu da ih vratite iz kante. Ako ste već izgubili podatke, taj disk ne koristite nizašta više dok ne povratite što više dokumenata. Ako primetite da disk otkazuje poslušnost, hitno uradite backup svih važnih podataka. S tim u vezi, redovan backup je nabolji način da sačuvate svoje dokumente od gubitka, krađe, oštećenja ili slučajnog brisanja.

 

Izgubljeni fajlovi, obrisane datoteke, dokumenti koji su bili u kanti koju ste neoprezno ispraznili – nalaze se i dalje na disku, ali nisu vidljivi. Svaki od njih zauzima određeni prostor na disku (memorijskoj kartici, flash disku...) i na taj način je i moguće izvršiti njihov oporavak. Ali to je izvodljivo samo u slučaju da niste preko tog fajla upisali neki drugi. Stoga je važno da, kada primetite da su neki dokumenti izgubljeni, nipošto ne upisujete ništa na taj disk. Najbolje bi bilo da se čak ni ne konektujete na Internet sa tog računara. jer Internet Browseri upisuju keš na disk, što može pregaziti vaše dokumente. Nađite način da preuzmete na neki drugi računar jedan od programa namenjenih oporavku izbrisanih fajlova, najbolje neki koji ne traži instalaciju. Snimite ga na USB flash disk ili CD, i pokrenite ga sa tog medija na kompjuteru na kom pokušavate da povratite dokumente. Ne zaboravite još jednu važnu stvar: podatke koje vraćate nikako ne snimajte na istu particiju ili medij sa koga ih spašavate, u suprotnom velika je verovatnoća da ćete i one podatke koji su čitljivi – trajno oštetiti.

 

Ime programa EasyRecovery Professional  GetDataBack Recuva R-Studio
Verzija 6.2 4 1.33.451 5.1
Proizvođač Ontrack Runtime Software Pirisoft r-tools technology
Veličina 37.8Mb 2.41 MB (NTFS) 2.42 MB (FAT),  3,6 MB 8.62 MB
Cena 499 $  Standard Edition $79 USD (NTFS), $69 USD (FAT)  Besplatan 79.99 $
Kontakt http://www.ontrackdatarecovery.com/ http://www.runtime.org/ http://www.piriform.com http://www.r-tt.com/

Slobodan Uzon